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RRC STAFF OPINION 
PLEASE NOTE: THIS COMMUNICATION IS EITHER 1) ONLY THE RECOMMENDATION OF AN RRC 

STAFF ATTORNEY AS TO ACTION THAT THE ATTORNEY BELIEVES THE COMMISSION SHOULD TAKE ON THE 

CITED RULE AT ITS NEXT MEETING, OR 2) AN OPINION OF THAT ATTORNEY AS TO SOME MATTER 

CONCERNING THAT RULE. THE AGENCY AND MEMBERS OF THE PUBLIC ARE INVITED TO SUBMIT THEIR OWN 

COMMENTS AND RECOMMENDATIONS (ACCORDING TO RRC RULES) TO THE COMMISSION. 

AGENCY: Locksmith Licensing Board 

RULE CITATION:  21 NCAC 29 .0705 

DATE ISSUED: March 14, 2023 

RECOMMENDED ACTION: 

Approve, but note staff’s comment 

X Object, based on: 

X Lack of statutory authority 

X Unclear or ambiguous 

Unnecessary 

Failure to comply with the APA 

Extend the period of review 

COMMENT: 

This Rule would allow locksmith licensees who are actively deployed on military service to place 
their license into “inactive status” upon notifying the Board.  The term “inactive status” is not defined 
or used in any of the Locksmith Licensing Board’s other rules, or in any part of Chapter 74F. 

Nonetheless, the Rule creates a process for requesting a license to be placed on and removed from 
inactive status.  With respect to what being on inactive status means, the Rule states only that while 
on inactive status a licensee “shall not provide locksmith services to the public, nor shall they 
supervise a locksmith apprentice.”  The Rule is silent as to whether inactive licensees must 
continue to meet the obligations of their license, such as continuing education requirements or 
ethical requirements.  Thus, to the extent that the Rule does not adequately explain how going on 
inactive status impacts the other requirements of licensure, it is staff’s opinion that the Rule is 
impermissibly unclear and ambiguous. 

Additionally, in response to staff’s requests for changes, the agency stated the purpose of the rule is 
“to allow the licensee to ‘pause’ their license without penalty.  If a license is valid for 3 years (36 
months, and the licensee is deployed for 6-12 months, the Board wants to make sure they ware 
allowed the full 36 months that the Board granted to them.”  Staff notes first that the text of the Rule 
does not actually say that the term of the license would be paused, and thus to the extent the Board 
intends to enforce the Rule in this way, the Rule is impermissibly unclear and ambiguous.   
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More importantly, to enforce the Rule in this way would violate G.S. 74F-10, which explicitly states 
that “all licenses shall expire three years after the date they were issued unless renewed” 
(emphasis added). The agency has cited no authority allowing it to waive or otherwise toll the 
statutory duration of the license, and to the extent the agency will use this Rule to do so, staff 
recommends objection for lack of statutory authority. 

2



Brian Liebman 
Commission Counsel 

§ 74F-10.  Issuance, renewal, replacement, and transfer of licenses. 
(a)        The Board shall issue a license, upon payment of the license fee, to any 

applicant who has satisfactorily met the requirements of this Chapter as administered by 
the Board. Licenses shall show the full name of the person and an identification number 
and shall be signed by the chair and one other officer of the Board. 

(b)        All licenses shall expire three years after the date they were issued unless 
renewed. All applications for renewal shall be filed with the Board and shall be 
accompanied by the renewal fee as required by G.S. 74F-9. A license that has expired for 
failure to renew may be reinstated after the applicant pays the late and reinstatement fees 
as required by G.S. 74F-9. If an applicant whose license has expired can show good cause 
to the Board the reason for allowing the license to expire, the Board, in its discretion, may 
adjust the renewal and reinstatement fees accordingly. 

(c)        The Board shall replace any license that is lost, destroyed, or mutilated subject 
to rules established by the Board. 

(d)       A license may not be transferred or assigned.  (2001-369, s. 1; 2013-370, s. 6.) 
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§ 150B-21.9.  Standards and timetable for review by Commission. 
(a)        Standards. - The Commission must determine whether a rule meets all of the following 

criteria: 
(1)        It is within the authority delegated to the agency by the General Assembly. 
(2)        It is clear and unambiguous. 
(3)        It is reasonably necessary to implement or interpret an enactment of the General 

Assembly, or of Congress, or a regulation of a federal agency. The Commission 
shall consider the cumulative effect of all rules adopted by the agency related to 
the specific purpose for which the rule is proposed. 

(4)        It was adopted in accordance with Part 2 of this Article. 
The Commission shall not consider questions relating to the quality or efficacy of the rule but 

shall restrict its review to determination of the standards set forth in this subsection. 
The Commission may ask the Office of State Budget and Management to determine if a rule has 

a substantial economic impact and is therefore required to have a fiscal note. The Commission must 
ask the Office of State Budget and Management to make this determination if a fiscal note was not 
prepared for a rule and the Commission receives a written request for a determination of whether the 
rule has a substantial economic impact. 

(a1)      Entry of a rule in the North Carolina Administrative Code after review by the 
Commission creates a rebuttable presumption that the rule was adopted in accordance with Part 2 of 
this Article. 

(b)        Timetable. - The Commission must review a permanent rule submitted to it on or before 
the twentieth of a month by the last day of the next month. The Commission must review a rule 
submitted to it after the twentieth of a month by the last day of the second subsequent month. The 
Commission must review a temporary rule in accordance with the timetable and procedure set forth 
in G.S. 150B-21.1. (1991, c. 418, s. 1; 1995, c. 507, s. 27.8(f); 2000-140, s. 93.1(a); 2001-424, s. 
12.2(b); 2003-229, s. 9.) 
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21 NCAC 29 .0705 is adopted with changes as published in 37:10 NCR 755-756 as follows: 1 

 2 

21 NCAC 29 .0705   INACTIVE LICENSE STATUS DUE TO ACTIVE MILITARY DEPLOYMENT 3 

(a)  A licensee who is actively deployed for military service may place their license on inactive status by notifying 4 

the Board by submission of the military activation form on the Board’s website in writing indicating their 5 

deployment.  6 

(b) A license placed on inactive status may be re-activated by the license holder notifying the Board in writing of 7 

their return to civilian employment by use of the re-activation form available on the Board’s website. employment. 8 

(c) While a licensee holds an inactive license status issued by the Board, license, the licensee shall not provide 9 

locksmith services to the public, nor shall they supervise a locksmith apprentice. 10 

 11 

History Note:        Authority G.S. 74F-6; 74F-7; 74F-10; 12 

  Eff. March 1, 2023.  April 1, 2023. 13 
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