
Lawrence R. Duke 
Commission Counsel 

RRC STAFF OPINION 

 PLEASE NOTE: THIS COMMUNICATION IS EITHER 1) ONLY THE RECOMMENDATION OF AN RRC 

STAFF ATTORNEY AS TO ACTION THAT THE ATTORNEY BELIEVES THE COMMISSION SHOULD TAKE ON THE 

CITED RULE AT ITS NEXT MEETING, OR 2) AN OPINION OF THAT ATTORNEY AS TO SOME MATTER 

CONCERNING THAT RULE. THE AGENCY AND MEMBERS OF THE PUBLIC ARE INVITED TO SUBMIT THEIR 

OWN COMMENTS AND RECOMMENDATIONS (ACCORDING TO RRC RULES) TO THE COMMISSION. 

 

AGENCY: Coastal Resources Commission 

RULE CITATION:  15A NCAC 07H .2305 

RECOMMENDED ACTION: 

  Approve, but note staff’s comment 

X Object, based on: 

   Lack of statutory authority 

  X Unclear or ambiguous 

   Unnecessary  

   Failure to comply with the APA 

  Extend the period of review 

COMMENT:  

This Rule sets out the specific conditions governing General Permits applicable to bridge and 
culvert replacement projects over estuarine water or in public trust areas and coastal wetland 
AEC’s. 
 
In staff’s opinion, the text of the Rule is unclear and ambiguous as to the limit placed on whether 
or not the General Permit shall be granted.  The limiting language from Rule .2305(b) states that 
a bridge roadway deck shall not be expanded1, “provided the proposed project does not create 
significant adverse impacts.” 
 
“[S]ignificant adverse impact” is undefined.  It is counsel’s position that the phrase is unclear and 
ambiguous, and this language could be used to deny an applicant’s permit.  The regulated public 
must understand exactly what is required of them and by what criteria a permit may be denied. 
 
Coastal Resources has taken the position that this is a term of art, used in other rules, understood 
by the courts, and “is based on the goals of CAMA which require the CRC to balance the 
protection of natural resources with development.  So, if the development will significantly 
adversely impact resources, then the two are not balanced.”  Even though “I know it when I see 
it” may work for Justice Potter Stewart when identifying obscenity, it is not sufficient for the North 
Carolina code. 
 
Accordingly, staff recommends that the RRC object to 15A NCAC 07H .2305. 

 
1 Except a one-lane bridge may be expanded to two lanes. 
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§ 150B-21.9.  Standards and timetable for review by Commission. 

(a)        Standards. - The Commission must determine whether a rule meets all of the 
following criteria: 

(1)      It is within the authority delegated to the agency by the General 
Assembly. 

(2)      It is clear and unambiguous. 
(3)      It is reasonably necessary to implement or interpret an enactment of 

the General Assembly, or of Congress, or a regulation of a federal 
agency. The Commission shall consider the cumulative effect of all 
rules adopted by the agency related to the specific purpose for which 
the rule is proposed. 

(4)      It was adopted in accordance with Part 2 of this Article. 
The Commission shall not consider questions relating to the quality or efficacy of 

the rule but shall restrict its review to determination of the standards set forth in this 
subsection. 

The Commission may ask the Office of State Budget and Management to determine 
if a rule has a substantial economic impact and is therefore required to have a fiscal 
note. The Commission must ask the Office of State Budget and Management to make 
this determination if a fiscal note was not prepared for a rule and the Commission 
receives a written request for a determination of whether the rule has a substantial 
economic impact. 

(a1)      Entry of a rule in the North Carolina Administrative Code after review by 
the Commission creates a rebuttable presumption that the rule was adopted in 
accordance with Part 2 of this Article. 

(b)        Timetable. - The Commission must review a permanent rule submitted to it 
on or before the twentieth of a month by the last day of the next month. The Commission 
must review a rule submitted to it after the twentieth of a month by the last day of the 
second subsequent month. The Commission must review a temporary rule in 
accordance with the timetable and procedure set forth in G.S. 150B-21.1. (1991, c. 418, 
s. 1; 1995, c. 507, s. 27.8(f); 2000-140, s. 93.1(a); 2001-424, s. 12.2(b); 2003-229, s. 9.) 
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15A NCAC 07H .2305 is readopted with changes as published in 34:09 NCR 760 as follows: 1 

 2 

15A NCAC 07H .2305 SPECIFIC CONDITIONS 3 

(a)  This general permit General Permit is applicable to bridge replacement projects spanning no more than 400 feet 4 

of estuarine water, public trust area, and coastal wetland AECs. 5 

(b)  Existing roadway deck width shall not be expanded to create additional lanes, with the exception that an existing 6 

one lane bridge may be expanded to two lanes where the Department of Environment and Natural Resources 7 

Environmental Quality determines that authorization is warranted and provided the proposed project does not 8 

significantly affect the quality of the human and natural environment or unnecessarily endangers adjoining properties. 9 

create significant adverse impacts. 10 

(c)  Replacement of existing bridges with new bridges shall not reduce vertical or horizontal navigational clearances. 11 

(d)  All demolition debris shall be disposed of landward of all wetlands and the normal water level (NWL) Normal 12 

Water Level or Normal High Water normal high water (NHW) level (as as defined in 15A NCAC 07H .0106), 15A 13 

NCAC 07H .0106, and shall employ soil stabilization measures to prevent entry of sediments in the adjacent water 14 

bodies or wetlands. 15 

(e)  Bridges and culverts shall be designed to allow passage of anticipated high water flows. 16 

(f)  Measures sufficient to restrain sedimentation and erosion shall be implemented at each site. 17 

(g)  Bridge or culvert replacement activities involving excavation or fill in wetlands, public trust areas, and estuarine 18 

waters shall meet the following conditions: 19 

(1) Replacing bridges with culverts shall not be allowed in primary nursery areas as defined by the 20 

Marine Fisheries or Wildlife Resources Commissions. 21 

(2) The total area of public trust area, estuarine waters, and wetlands to be excavated or filled shall not 22 

exceed 2,500 square feet except that the coastal wetland component shall not exceed 750 square 23 

feet. 24 

(3) Culverts shall not be used to replace bridges with open water spans greater than 50 feet. 25 

(4) There shall be no temporary placement or double handling of excavated or fill materials within 26 

waters or vegetated wetlands. 27 

(5) No excavated or fill material shall be placed in any wetlands or surrounding waters outside of the 28 

alignment of the fill area indicated on the work plat(s). plat. 29 

(6) All excavated materials shall be confined above Normal Water Level NWL or Normal High Water 30 

NHW and landward of any wetlands behind dikes or other retaining structures to prevent spill-over 31 

of solids into any wetlands or surrounding waters. 32 

(7) No bridges with a clearance of four feet or greater above the NWL or NHW shall be allowed to be 33 

replaced with culvert(s) culverts unless the culvert design maintains the existing water depth, 34 

vertical clearance and horizontal clearance. 35 

(8) If a bridge is being replaced by a culvert(s) culvert then the width of the waterbody shall not be 36 

decreased by more than 40 percent. 37 
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(9) All pipe and culvert inverts placed within the Public Trust or the Estuarine Waters AECs shall be 1 

buried at least one foot below normal bed elevation to allow for passage of water and aquatic life. 2 

Culverts placed in wetlands are not subject to this requirement. 3 

 4 

History Note: Authority G.S. 113A-107; 113A-118.1; 113A-124; 5 

Eff. June 1, 1996; 6 

Amended Eff. May 1, 2010; 7 

Readopted Eff. October 1, 2022. 8 


