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STATE OF NORTH CAROLINA
OFFICE OF ADMINISTRATIVE HEARINGS
Mailing address: Street address:
6714 Mail Service Center

Raleigh, NC 27699-6714

January 16, 2014
Julia Lohman
Sheriffs’ Education and Training Standards Commission
1700 Tryon Park Drive
Raleigh NC 27602

Re: Rule 12 NCAC 10B .1901

Dear Ms. Lohman:

1711 New Hope Church Rd
Raleigh, NC 27609-6285

At its meeting this morning, the Rules Review Commission objected to the above-
captioned rule in accordance with G.S. 150B-21.10.

The Commission objected to this Rule based on lack of statutory authority to abrogate the
statute by requiring the military trained applicant to have a Military Occupational
Specialty or equivalent training, testing or completed a military training of program,
when both are required by the law. Further, the Rule is unclear what will constitute
equivalent experience for this licensure.

Please respond to this letter in accordance with the provisions of G.S. 150B-21.12. If you
have any questions regarding the Commission’s actiony, please let me know.

Administration
919/431-3000
fax:919/431-3100

Amanda J. Reeder
Commission Counsel

* Rules Division Judges and Clerk’s Office Rules Review

919/431-3000 Assistants 919/431-3000 Commission

fax: 919/431-3104 919/431-3000 fax: 919/431-3100 919/431-3000
fax: 919/431-3100 fax: 919/431-3104

An Equal Employment Opportunity Employer

Civil Rights
Division
919/431-3036
fax: 919/431-3103
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SECTION .1900 - MILITARY TRAINED APPLICANT AND MILITARY SPOUSE

12 NCAC 10B .1901 IS ADOPTED WITH CHANGES AS PUBLISHED IN THE NC REGISTER, VOLUME

28, ISSUE 07, PAGES 617 — 618 AS FOLLOWS:

12 NCAC 10B .1901 MILITARY AND MILITARY SPOUSE TRANSFEREES

(a) _Any person who meets the definitions of Military Trained Applicant or Military Spouse as set out in N.C.G.S.

93B-15.1 who apply to the Division for a determination as to whether any certification issued by the Commission

will be evaluated to determine what, if any, additional training is required. Specifically, the applicant will be

evaluated to determine if:

(1) the Military Trained Applicant:

(a) has been awarded military occupational specialty that is substantially equivalent to or

exceeds the training requirements required for certification or completed a military

program of training, completed testing or equivalent training;

(b) has engaged in the active practice of that occupational specialty for at least two of the

five years predefining the date of appointment;

(c) has not committed any act in any jurisdiction that would have constituted grounds for

refusal, suspension of revocation of a license to practice that occupation in this State at

the time the act was committed; and;

The Military Trained Applicant shall submit documentation verifying his or her qualified status.

(2) the Military Spouse:

(a) holds a current license, certification, or registration from another jurisdiction which:

(i) __is substantially equivalent or to exceeds the training requirements required for

certification;

(ii) is in good standing;

(iii) has not been disciplined by the agency that has the jurisdiction to issue the license,

certification, certification or permit;

(b) can demonstrate competency in the occupation by:
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(i) having completed continuing education units;

(ii) or has engaged in the active practice of that occupational specialty for at least two of

the five years predefining the date of appointment;

(c) has not committed any act in any jurisdiction that would have constituted grounds for

refusal, suspension of revocation of a license to practice that occupation in this State at

the time the act was committed;

The Military Spouse shall submit documentation verifying his or her qualified status.

(b) The Commission shall waive a military spouse or military trained applicant's completion of Commission-

certified training course upon receiving documentary evidence from the employing agency that the individual has

satisfactorily completed equivalent training.

(c) Training received in the military or in states with laws governing or requlating law enforcement training shall, if

subject to such review, have been approved or certified by the appropriate agency of the state in which the training

was received.

(d) The Commission shall prescribe as a condition of certification, supplementary or remedial training deemed

necessary to equate previous training with current standards.

(e)_Where certifications issued by the Commission normally require satisfactory performance on a written

examination, the Commission shall require such examinations for the certification sought as proof of equivalent

training; however, such examination is in addition to the required equivalent training and not in lieu of said training.

History Note: Authority G.S. 17E-4; 17E-7;93B-15.1
Eff. February 1, 2014.
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