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12 NCAC 10B .0503 IS ADOPTED AMENDED AS PUBLISHED  WITH CHANGES IN VOLUME 33, 1 

ISSUE 10, PAGES 1023-1024 OF THE NORTH CAROLINA PUBLIC REGISTER, AS FOLLOWS: 2 

 3 

12 NCAC 10B .0503 TIMEREQ/COMPLETION/BASIC TIME REQ/COMPLETION/BASIC LAW 4 

ENFORCEMENT TRAINING COURSE 5 

 6 
(a)  Each deputy sheriff holding temporary or probationary certification shall satisfactorily complete a commission-7 

certified Commission-certified basic training course course. pursuant to 12 NCAC 09B .0405, The deputy shall 8 

complete such course within one year from the date of his/her his or her Oath of Office. Any deputy sheriff who does 9 

not comply with this Rule or other training provisions of this Chapter shall not be authorized to exercise the powers 10 

of a deputy sheriff and shall not be authorized to exercise sheriff, including the power of arrest. If, however, an officer 11 

has enrolled in a commission-certified Commission-certified basic law enforcement training program that concludes 12 

later than the end of the officer's probationary period, the Commission shall may extend the probationary period for a 13 

period not to exceed 12 months.  In determining whether to grant an extension, the Commission shall consider the 14 

circumstances that created the need for the extension.   15 

(b)  Persons having Any person who has completed a commission-certified Commission-certified basic law 16 

enforcement training program, program and not having but has not been duly appointed and certified in a sworn law 17 

enforcement position as defined in 12 NCAC 10B .0103(17) within one year of completion of the basic law 18 

enforcement training course course, shall complete a subsequent commission-certified Commission-certified basic 19 

recruit training program in its entirety and successfully pass the State Comprehensive Examination within the 12 20 

month probationary period.  period as prescribed in 12 NCAC 10B .0402, unless the The Director shall waive this 21 

requirement and accept a course that was completed outside of the one year time period as set forth in Paragraph (a) 22 

of this Rule unless he or she determines that a delay in applying for certification was due to simple negligence on the 23 

part of the applicant or employing agency.  agency, in which case the Director shall accept a commission-certified 24 

basic training program which is over one year old. Such The extension of the one year period shall not exceed 30 25 

days from the expiration date of a commission-certified basic training program.    26 

 27 

History Note: Authority G.S. 17E-4; 17E-7; 28 

Eff. January 1, 1989; 29 

Amended Eff. June 1, 2019; January 1, 2006; January 1, 1996; January 1, 1994; January 1, 1991; 30 

Pursuant to G.S. 150B-21.3A, rule is necessary without substantive public interest Eff. March 6, 31 

2018. 32 
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